Over mezelf

 

Biografie

Henk van Donk (Leiden 1956) volgde zijn opleiding voor tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den haag.

2002 afgestudeerd aan de KABK voor tekenen en schilderen

2002-2004 diverse studies voor verstandelijk gehandicapten

2004-2009 studie Orthopedagogiek aan de Universiteit te Leiden

2009 afgestudeerd Master Orthopedagogiek

vanaf 2009 tot heden veel operaties ivm mijn gezondheid

2014 amputatie linkerbeen ivm aderproblemen

2016 donornier van partner ontvangen

2016 amputatie rechterbeen

 

Hoe het allemaal begon

Het is moeilijk uit te leggen waarom ik ben gaan schilderen. Het is iets wat als kind uit mij kwam. Ik wilde schetsblokken, houtskool, tekenvoorbeelden, verf en kwasten voor mijn verjaardagen en sinterklaasfeesten. Ik had geen kunstenaars als voorbeeld en kwam nooit in musea. Toch wilde ik het joodse bruidje van Rembrandt na schilderen om te oefenen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het liep als een rood draadje door mijn leven. Ik geloof dat het 1997 was en ik zat op een schilder club in Gouda. Ik merkte dat ik meer wilde als dat en ging op onderzoek uit.Ik kwam uit op de kunstacademie in Denhaag. Ik toelating gedaan en werd zowaar afgewezen. Zij vonden dat ik al kunstenaar was. Teleurstelling natuurlijk maar ik ben toen een voorbereidend jaar gaan doen en ging naar de vrije academie in Denhaag. Een aparte wereld was dat daar in mijn beleving. Gaande weg kwam ik er achter dat ik nu pas aan het proeven was van de toenmalige kunstwereld. Er ging een wereld open. Uiteindelijk wel toegelaten en was ik een gretige leerling. Driedimensionaal werken was ik heel goed in en maakte interessante beelden. Daar moest ik in afstuderen vonden de leraren maar ik koos voor tekenen en schilderen. Een van mijn werken in het afstudeerjaar 2002 ziet u hieronder. Het was de mooiste tijd van mijn leven.

 

Hoe is het nu?

Nadat ik alle operaties achter de rug had en weer genoeg energie had om weer iets op te pakken nam ik het besluit om weer te gaan schilderen. Ik wist zeker dat ik niet meer academisch wilde gaan werken maar als een schilder als Monet of als Van Gogh. Uiteindelijk heb ik mijn eigen stijl gevonden. Het mooiste van schilderen vind ik een onderwerp kiezen en vanuit je intuitie kleuren kiezen en tot een schilderij komen.  Ik schilder mijn werk niet ,maar het is eerder boetseren met kleur. Ik werk dan ook graag met allerlei paletmessen op paneel. De onderwerpen die ik kies hebben veel met kleuren te maken. Ik moet het namelijk kleurrijk kunnen verbeelden. De kleuren die ik daarbij verkies zijn niet altijd de kleuren van de realiteit maar kleuren die het tot mijn schilderij maken. Intuïtief kies ik deze kleuren. Het landschap speelt daarbij een grote rol. Ook mensen in relatie tot hun omgeving of activiteit schilder ik graag. Stillevens vind ik pas boeiend als ik mag bepalen hoe dit vormgegeven wordt. Verf op een doek of paneel moet ook voelbaar en zichtbaar zijn. Hoe dikker de verf hoe mooier. De rol van kleur op de sfeer van het schilderij vind ik boeiend om te onderzoeken. Soms wordt een schilderij in meerde kleur combinaties gemaakt om de mooiste sfeer te ontdekken. De kleuren worden vaak tegen elkaar aangezet waardoor de kijker zelf de kleuren laat samensmelten tot een nieuwe kleur. Dit vind ik spannender dan het mengen van de kleuren waarbij de helderheid verloren gaat. Het samensmelten van die toetsen is voor mij een spannend proces. Complementaire kleuren spelen daarbij een hoofdrol. Aardtinten worden door mij weinig ingezet omdat ik daar niets mee heb. Deze wereld is fascinerend en heel kleurrijk. Deze verwondering wil ik graag met anderen delen. 

 

Henk van Donk 2016